Het begrip paardentractie

Paardentractie is duurzaam en efficiënt in de moderne landbouw en bosbouw. Ontdek hoe werken met paarden een slimme keuze is voor bodem en natuur!

Lees verder

Paardentractie

Paardentractie is het door één of meer paarden in beweging brengen en voortbewegen van een last, zoals een werktuig, wagen of rijtuig. Het woord tractie is verwant aan trekken, voorttrekken en zien we ook in de begrippen trekkertractie en motortractie. Paardentractie is in ons deel van de wereld in de loop van de vorige eeuw nagenoeg geheel van het toneel verdwenen. Sinds enkele decennia zijn er echter diverse initiatieven in binnen- en buitenland die het gebruik van paardentractie terug op de kaart zetten.

Moderne paardentractie

Moderne paardentractie is het door middel van paarden voortbewegen van nieuw ontwikkelde, of meer gedateerde apparatuur in de land-, tuin- en/of bosbouw. De toevoeging ‘modern’ duidt zowel op het gebruik van door-ontwikkelde apparatuur als op nieuwe inzichten in biologische processen. Zo verstoort paardentractie het natuurlijk bodemleven veel minder dan trekkertractie en is  werken met paarden per definitie duurzamer. Immers: paardenvoer (granen, gras, hooi en stro) wordt in eigen land verbouwd en paardenmest voedt vervolgens diezelfde akkers. Ook roemen gebruikers van paardentractie de toegenomen arbeidsvreugde: ‘je bent nooit alleen aan het werk’. Moderne paardentractie is géén stap terug in de tijd, maar juist één vooruit!

Werken met paardentractie

Werken met paardentractie is zowel geschikt voor de ervaren paardenman of - vrouw als voor de serieuze nieuwkomer. Het is voor ‘paardenmensen’ vaak wat gemakkelijker om ‘in te stappen’, maar de praktijk heeft bewezen dat als de wil (en soms ook de noodzaak) om met paardentractie te gaan werken groot genoeg is, ook niet-paardenmensen het binnen afzienbare tijd kunnen leren.

 

Dat paardentractie per definitie te langzaam zou zijn voor de huidige tijd is een misvatting. Meerdere serieuze onderzoeken in Duitsland en Scandinavië wijzen uit dat moderne paardentractie in vergelijking met trekkertractie de concurrentie qua benodigde tijd bij verschillende bewerkingen prima aan kan.

Werktuigen voor gebruik achter het paard

overzicht en inzicht door verdeling in drie hoofdgroepen

(t.b.v. Boerenpaard, jan/febr. 2025)

 


De werktuigen die achter het paard gebruikt kunnen worden zijn onder te verdelen in drie hoofdgroepen. Iedere groep heeft zijn eigen voor- en nadelen. We onderscheiden:

- Groep 1: de oorspronkelijke voor paardentractie gebouwde werktuigen

- Groep 2: gangbare trekkerwerktuigen die, veelal door tussenkomst van een voorwagen, achter het paard of de paarden gebruikt kunnen worden

- Groep 3: nieuwe voor paardentractie gebouwde werktuigen

Groep 1

Hieronder rekenen we de werktuigen zoals die in ons deel van de wereld tot halverwege de vorige eeuw gebouwd en gebruikt zijn. Ploegen, eggen, zaaimachines, pootmachines, maaimachines, vorkjesschudders, trommelschudders, mestverspreiders, weideslepen, landrollen, platte wagens, etc.

Groep 2

Hieronder rekenen we nieuwe of recent ontwikkelde werktuigen voor trekkertractie die met behulp van een voorwagen, of door een (kleine) aanpassing, goed achter het paard te gebruiken zijn. Afhankelijk van de grootte van de voorwagen en het aantal paarden er voor, zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt.

Groep 3

Deze groep bevat het neusje van de zalm voor gebruikers van paardentractie: nieuw ontwikkelde werktuigen voor direct achter het paard. Ploegen, eggen, maaimachines, harken, bosbouw apparatuur… Het grote voordeel van deze groep is dat er bij het ontwerp en de bouw volledig gerekend is op paardentractie, net als bij de werktuigen in de eerste groep dus.

Conclusie

Alle voors en tegens tegen elkaar wegstrepend, zal er in de praktijk vaak gewerkt gaan worden met trekkerwerktuigen die, middels de al eerder genoemde voorwagen, achter het paard gebruikt kunnen worden.